Studenti z Prahy putovali po zaniklých obcích

06.06.2012 11:04

 

Dne 23. května 2012 navštívili Stezku po zaniklých obcích v okolí Bukové hory studenti pražské Karlovy univerzity. Součástí jejich návštěvy byla i vernisáž výstavy fotek zmíněných obcí v prostorách katedry historie FF UJEP. Studijní zaměření návštěvníků bylo značně široké – od studentů přírodovědy, přes sociální vědy až k právům. Severní Čechy poznávali v rámci kurzu vedeného profesorem Václavem Matouškem z Fakulty humanitních studií UK. Skupina byla i genderově zajímavá - až na jediného studenta a pana profesora ji totiž tvořily samé ženy. Cesta autobusem do Zubrnic byla kvůli silniční výluce ve Velkém Březně značně obtížná a účastníci kurzu si s velkým zájmem prohlédli zapadlé obce nad labským údolím, kudy vedla objížďka. S trochou nadsázky se dá říci, že podobně jako tyto vsi by vypadaly i ty dnes zaniklé, pakliže by byly snadněji přístupné a vedla k nim sjízdná komunikace. Ze Zubrnic pak již všichni pokračovali pěšky ve směru Velké Stínky, Stará Homole a Vitín. Zakončení putování se tradičně odehrálo v Malém Březně v hostinci U Fešáka.

Do pamětního sešitu nám návštěvníci zanesli i několik originálních postřehů. Částečně se jednalo i o kritické postřehy, z nichž některé budou mít tvůrci trasy na paměti při provádění dalších výprav:  „Stezka byla poměrně náročná a pro netrénované osoby, pak mohl být problém stíhat tempo zbytku skupiny… výklad byl poutavý, možná příště varování pro astmatiky.“ Stoupání v první fázi stezky je právem považováno za náročné: „Naučná stezka byla krásná, ovšem začátek kopce je silně odrazující. Ale jelikož jsme hrdinky, tak jsme vše zvládly a pak už si jen užívaly lesa a přemýšlely nad osudem starých budov.“ Zvláštní atmosféru zaniklých obcí zachycují další bezprostřední zápisy: „Po cestě na mě tato místa vysílala energii dávných časů i energii a nadšení těch, kteří vložili úsilí do toho, aby tuto zajímavou krajinu ostatním ukázali. Přinutilo mě to přemýšlet o lidském životě, o lidském snažení a vůbec pomíjivosti života. Jak o nás vůbec budou přemýšlet ti, kteří zde budou žít za 100 – 200 let?“ Z celého okolí „přímo čiší těžká a neutěšitelná tíha historie zaniklých vesnic. Stezka je přínosem pro všechny lidi, kteří mají zájem o to, co s námi udělá čas.“

Svérázné shrnutí náročného výletu, dnešních severočeských reálií i vystupování průvodce, přináší zápis poslední: „Po téhle stezce mám IQ houpacího koně :) Je to levný kraj! No uznejte  - pivo za 14 Kč? /Malé pivo. Pozn. aut./ Jinak exkurze byla suprová, pan Karlíček příjemný a upovídaný. Krajina jak z pohádky :) Takže za mě 100 % spokojenost!“  A upovídaný průvodce? Prý fabuloval ve stylu „a za tím dalším kopcem už tam budeme“. Souhlasím a na příště vymyslím lepší trik!

 

Petr Karlíček